Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Μπισκότα Χαρταετοί


Αφού η βροχή δεν αφήνει το χαρταετό σήμερα να πετάξει, είπαμε να μη χαλάσουμε το έθιμο...

Φτιάξαμε πανέμορφα μπισκότα! Κ δεν είναι αργα ακόμα για να φτιάξετε κι εσεις!


Απλά μπισκότα βουτύρου (νηστίσιμα) σε σχήμα ρόμβου. 
Αν δεν έχετε κουπ πατ, κόβονται εύκολα κ με το μαχαίρι, αφού ανοίξετε τη ζύμη κ τη χωρίσετε σε λωρίδες.


Σχεδιάζετε το περίγραμμα του χαρταετού με το γλάσο και το αφήνετε λίγη ώρα να στεγνώσει 
(μέχρι να κάνετε όλα τα περιγράμματα, θα έχει στεγνώσει το πρώτο μπισκότο σας)



Όταν τελειώσει αυτό το στάδιο, ξεκινάτε να τα γεμίζετε.


Καλύτερα τα το κάνετε σταυρωτά, ώστε να προλαβαίνει να στέκεται λίγο το γλασο, 
για να μη μπερδευτούν τα χρώματα.


Όσο περιμένετε να στεγνώσουν, κόψτε κομματακια από ύφασμα ή κορδέλες και δέστε τα πάνω σε ένα σπάγκο.


Και θα έχετε έτοιμες τις ουρές των χαρταετών!


Βάλτε λίγο γλάσο στην πίσω πλευρά των μπισκότων, κολλήστε τις ουρές και περιμένετε να στεγνώσουν.


Όσο περιμένετε να στεγνώσουν, μπορείτε να τα κοιτάτε και να τα ξανακοιτάτε και να τα ερωτεύεστε!
Τώρα που τα ξαναβλεπω κι εγω, σκέφτομαι πως κ χωρίς χρώμα, είναι το ίδιο όμορφα!

Αν όμως τα χρωματίστε, θα καταλήξετε σε αυτα...


Δεν είναι πανέμορφα? Και θα γλυκάνουν την πίκρα του προσγειωμένου χαρταετού...

Συνταγή για μπισκότα βουτύρου. 

Η δόση που χρησιμοποιώ είναι μεγάλη, αλλα μπορείτε να τη μειώσετε στο μισό και να έχετε περίπου 20 μπισκότα.

560 γρ βούτυρο (ή μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
4 κούπες αλεύρι
1,5 κούπα άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
Λιγο ξύσμα λεμονιού 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας (προαιρετικά)

Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ.
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια παχύρευστη κρέμα. 
Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το αλέυρι και το άρωμα (αν χρησιμοποιείτε)
Τυλίγετε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για μία ώρα. 
Μετα τη βγάζετε τμηματικά (γιατι θα λιώνει), την ανοίγετε σε φύλλο 5 mm και κόβετε μπισκότα. 
Καλύτερα να κρυώσετε τα έτοιμα προς ψήσιμο μπισκότα στο ψυγειο για 10 λεπτα πριν τα βάλετε στο φούρνο, για να μη λιώσουν γρήγορα και χάσουν το σχήμα τους.
Τα ψήνετε 12-15 λεπτα στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν ελαφρα. Οταν βγουν ίσως ειναι ακόμα λιγο μαλακά αλλα όσο κρυώνουν θα σκληραίνουν.


Συνταγή για Γλάσο

2 κ.σ. ασπράδια αυγού σε σκόνη
6 κ.σ. νερό
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
500 γρ άχνη ζάχαρη

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ασπράδι στο μίξερ και προσθέτουμε το νερό με το χυμό λεμονιού. Τα χτυπάμε για 10 λεπτά, μέχρι να σφίξουν κάπως, για να μπορούμε να δουλεύουμε το γλασο με το κορνέ. 
Μόλις γίνει το γλάσο, το χρωματίζουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής, ανακατεύοντας απαλά, για να μη δημιουργηθούν φουσκάλες, που μπορεί να ανέβουν στην επιφάνεια των μπισκότων.

Αν δν έχετε ασπραδι σε σκόνη κ δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ασπράδια (2 φρέσκα αντί για σκόνη κ νερό), μπορείτε να το παραλείψετε, με κάποια απώλεια όμως στη σταθερότητα του γλάσου...

Καλή Επιτυχία!










                                                                                                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια: